Άνοιξε τις πύλες της η Έκθεση γλυπτικής της Ανωτάτης σχολής καλών τεχνών που φιλοξενείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
28 Ιουνίου 2016, 21:09

Το Εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, παρουσίασαν την έκθεση με τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΕΣ – Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη», στους χώρους του Μουσείου, από τις 28 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα  Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.

Στην έκθεση προβάλλονται έργα των φοιτητών του εργαστηρίου των ετών 2012-2015, τα οποία δημιουργήθηκαν για τις τρεις θεματικές ενότητες: «Αυτοπροσωπογραφία», «Το χέρι μου» και «Το βάρος μου». Τα έργα βασίζονται σε αντίγραφα μελών των σωμάτων των ίδιων των φοιτητών, συμβάλλοντας έτσι στον προβληματισμό για το κατά πόσο ένα αντίγραφο ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ή να γίνει έργο τέχνης.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο εργαστήριο και συνοδεύεται από μια ομότιτλη έκδοση (Εκδόσεις «Λειμών»), η οποία αποτελεί προσπάθεια για μια θεωρητική προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων που απασχόλησαν τους φοιτητές. Τα κείμενα της έκδοσης υπογράφουν οι Μάγδα Αναγνωστή (αρχιτέκτονας), Δημήτρης Αναγνωστής (διδάκτορας Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης), Μάρκος Γεωργιλάκης, (γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ) και Δημήτρης Παυλόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Τόσο η έκθεση όσο και η έκδοση αποτελούν τη δεύτερη δράση του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην ευρύτερη και βαθύτερη διερεύνηση των θεμάτων που απασχολούν τους φοιτητές, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε το 2010, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Την επιμέλεια της έκθεσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών έχει ο γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μάρκος Γεωργιλάκης και τον σχεδιασμό η αρχιτέκτονας και  φοιτήτρια της ΑΣΚΤ, Ηρώ Μανδηλαρά.

Πρόκειται για περίπου 50 έργα τω φοιτητών του εργαστηρίου, τα οποία πριν ένα μήνα περίπου φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, με εξαιρετική επιτυχία.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Νίκος Πάλλας «είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που ασφαλώς υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της περιοχής μας, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τιμηθεί αναλόγως. Είναι μία πρωτοβουλία που σίγουρα παράγει προστιθέμενη αξία για την  περιοχή, ενώ η παρουσία των έργων ανάμεσα στα εκθέματα ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αποτελεί μία μεγάλη πρωτοτυπία, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι μία πρόκληση που πιστεύουμε ότι θα κριθεί θετικά από τους επισκέπτες.»

Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης και συγκεκριμένα στις 18:30 πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση στους δημοσιογράφους,  αλλά και στους επισήμους από τον επιμελητή της έκθεσης, Επίκουρο Καθηγητή της ΑΣΚΤ, κ. Μάρκο Γεωργιλάκη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Καλαμπάκας.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης , ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Γιαννάκος , οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Αναγνωστόπουλος , Ιακωβάκης και Γακόπουλος , η Αντιδήμαρχος κα Μπαντέκα κ. άλλοι.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .