Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 με ασφυκτικές προθεσμίες

22 Σεπτεμβρίου, 2015 17:06 Επιμέλεια: /

KRETSOU AGORASTOS

Στη σημερινή συνάντηση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου για την προσπάθεια – η οποία υπήρξε και πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – να αυξήσει τη ρευστότητα ώστε να μην χαθούν κοινοτικά χρήματα με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από 95 στο 100% για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα.
Την ευχαρίστησε επίσης για την πολύ στενή συνεργασία που έχουν οι περιφέρειες μαζί της και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει για τα περιφερειακά προγράμματα της χώρας αλλά και για την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και πως η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τα υγιή περιφερειακά προγράμματα.
Πρόσθεσε επίσης, πως το ΕΣΠΑ 2007-2013 πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό – όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – για να μην οδηγηθεί η χώρα σε λιγότερες επενδύσεις, λιγότερα έργα και σε περισσότερα προβλήματα σε ορισμένες περιφέρειες.
Η πρόταση η οποία θα περάσει από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσα στον Οκτώβριο για «100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» των έργων συνεισφέρει στη ρευστότητα της εθνικής οικονομίας γιατί καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 100% του συνόλου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των υπό υλοποίηση έργων και μέχρι του ύψους της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής. Δηλαδή δεν χρηματοδοτείται το σύνολο του κόστους των έργων, με την υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μελλοντικά την ολοκλήρωση των έργων από εθνικούς πόρους μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος το 2016. Τα προγράμματα θα κλείσουν στο ύψος που έχει συμφωνηθεί.
Η διαδικασία αυτή είναι μια τεχνική λύση έμμεσης παράτασης του προγράμματος η οποία χρειάζεται διαχειριστική επάρκεια, ταχύτητα και προσήλωση στο στόχο για να μπορέσει να επιτευχθεί. Γιατί μέσα στα δύο χρόνια 2015 και 2016 με τις τροποποιήσεις αυτές στη χώρα θα εισρεύσουν 2 δις ευρώ για όλα τα προγράμματα και θα υπάρξει όφελος 3,7 δις γιατί δεν θα βάλει την εθνική συμμετοχή. Όταν υπάρχουν ειλικρινείς δίαυλοι επικοινωνίας, συνέργειας και προτάσεων η Ελλάδα πάντα ωφελείται. Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ για εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών χρημάτων για να μην χαθούν πόροι επιτεύχθηκε. Η τεχνική λύση της έμμεσης παράτασης δρομολογείται και ψηφίζεται στο ευρωκοινοβούλιο, το ειδικό ταμείο του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.