Αναβλήθηκε το Euro για το επόμενο καλοκαίρι

admin
admin
17 Μαρτίου 2020, 18:51

Οριστική είναι η αναβολή του Euro 2020 και η μετάθεσή του για το καλοκαίρι του 2021.

Μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τις Ομοσπονδίες των χωρών μελών η UEFA ανακοίνωσε τελικά ότι η διοργάνωση θα μετατεθεί κατά ένα χρόνο (με προτεινόμενες ημερομηνίες 11 Ιουνίου με 11 Ιουλίου 2021), λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα δώσει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της φετινής σεζόν, τόσο στα εθνικά πρωταθλήματα, όσο και στις διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions League και Europa League), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθεί μία ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

«Η υγεία των εμπλεκομένων αποτελεί μοναδική προτεραιότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Η UEFΑ σήμερα ανακοίνωσε την αναβολή του EURO 2020 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς. Η υγεία όλων όσων εμπλέκονται στο παιχνίδι αποτελεί προτεραιότητα όπως επίσης και να αποφύγουμε να βάλουμε οποιαδήποτε αχρείαστη πίεση στις εθνικές ομοσπονδίες. Η μετακίνηση θα βοηθήσει όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα που βρίσκονται εν αναμονή λόγω του COVID 19 να ολοκληρωθούν.

Όλες οι διοργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της UEFA και τα ματς (συμπεριλαμβανομένου και των φιλικών) για τα κλαμπ και τις εθνικές ομάδες τόσο για τους άντρες όσο και τις γυναίκες έχουν μπει σε αναμονή και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση. Τα play off για το EURO 2020 και τα διεθνή φιλικά, προγραμματισμένα για τα τέλη Μαρτίου, θα διεξαχθούν τώρα, στο διεθνές παράθυρο στις αρχές Ιουνίου, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρωταθλημάτων και των ομάδων ώστε να βρεθούν λύσεις στο καλαντάρι που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της σεζόν και για τη διαχείριση όσων επιπτώσεων έχει η αναβολή του Euro 2020».

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν αναφέρει: «Η υγεία των φιλάθλων, του προσωπικού και των παικτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και με αυτό το πνεύμα, η UEFA κατέθεσε μια σειρά επιλογών έτσι ώστε οι διοργανώσεις να μπορούν να ολοκληρωθούν με ασφάλεια.

Είμαι περήφανος για την ανταπόκριση των συναδέλφων μου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπήρξε ένα πραγματικό πνεύμα συνεργασίας, με όλους να αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να θυσιάσουν κάτι για να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό ότι, ως όργανο διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA οδήγησε τη διαδικασία και έκανε τη μεγαλύτερη θυσία.

Η αναστολή του EURO 2020 συνεπάγεται με τεράστιο κόστος για την UEFA, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί η ζωτική χρηματοδότηση των ομάδων, του γυναικείου ποδοσφαίρου και της ανάπτυξης του παιχνιδιού στις 55 χώρες μας. Ο σκοπός αυτός πέρα από το κέρδος αποτέλεσε κατευθυντήρια αρχή στην λήψη αυτής της απόφασης για το καλό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο σύνολό του».

Σε γενικές γραμμές, πρόθεση της UEFA είναι να διατηρήσει το format διεξαγωγής του EURO όπως είχε προβλεφθεί για φέτος, δηλαδή με τους αγώνες να διεξάγονται σε 12 διαφορετικές χώρες. Απομένει βέβαια μία σημαντική λεπτομέρεια: να δώσει το «πράσινο φως» και η FIFA, η οποία για το καλοκαίρι του 2021 έχει προγραμματίσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με τη νέα διευρυμένη του μορφή.

Καμία ενημέρωση για Champions League και Europa League

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην ανακοίνωση της UEFA δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι θα γίνει με το Champions League και το Europa League.

Πάντως νωρίτερα η Marca ανέφερε ότι οι τελικοί του Champions και του Europa League θα μετατεθούν πλέον για τα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, για τις 27 και 24 του συγκεκριμένου μήνα αντίστοιχα.

Προϋπόθεση είναι να μπορέσει να αρχίσει η δράση μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, καθώς εκκρεμούν ακόμη αγώνες για τους «16» και στις δύο διοργανώσεις.

Αν η αναστολή της δράσης παραταθεί, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ένα μοντέλο σύμπτυξης της δράσης για να βγει το καλεντάρι μέχρι και τον τελικό.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την πολωνική ομοσπονδία, η γενική οδηγία που βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας είναι να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα ως τις 30 Ιουνίου, ενώ στο διάστημα αυτό δεν θα ισχύει ο συνήθης διαχωρισμός ημερών για τις διάφορες διοργανώσεις. Δηλαδή ενδέχεται να δούμε αγώνες Champions League ή Europa League το Σαββατοκύριακο και παιχνίδια εθνικών πρωταθλημάτων μεσοβδόμαδα, ακόμη και με συμπίπτουσες ώρες.

Τέλος, το καλαντάρι των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της νέας σεζόν (2020-21), ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προκριματικές φάσεις, θα καταρτιστεί με βάση τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των εθνικών πρωταθλημάτων.

https://www.zougla.gr/

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .