Αναβίωσε στη Θεόπετρα Καλαμπάκας το έθιμο του ΄΄ΚΛΗΔΩΝΑ΄΄

2 Μαΐου, 2017 17:32 Επιμέλεια: /

theopetra klidonas 2017 (59)

Παραμονή πρωτομαγιάς και στη Θεόπετρα Καλαμπάκας αναβίωσε φέτος το έθιμο του ΄΄ΚΛΗΔΩΝΑ΄΄ . Το έθιμο έχει ρίζες από την αρχαιότητα και μάλιστα υπάρχει γραπτή αναφορά στα χρόνια του Βυζαντίου. Ο ΚΛΗΔΩΝΑΣ είναι μια λαϊκή μαντική διδασκαλεία σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή μας, όπου βλέπουν οι ανύπαντρες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού συζύγου. Οι κοπέλες του χωριού μαζεύουν ΄΄ΚΛΗΔΩΝΑ΄΄ και με άλλα λουλούδια στολίζουν μια στάμνα γεμισμένη με νερό. Στη συνέχεια κάνουν το γύρω του χωριού κρατώντας την και τραγουδώντας. Φτάνοντας στην πλατεία του χωριού χορεύουν γύρω από αυτή. Η κάθε κοπέλα ρίχνει μέσα στη στάμνα ένα προσωπικό αντικείμενο και μετά από 3 μέρες ανοίγουν τη στάμνα και ανασύρουν ένα – ένα τα αντικείμενα. Η κάθε κοπέλα ρίχνει λίγο νερό στο πρόσωπό της από τη στάμνα και το υπόλοιπο το χύνουν στο ποτάμι ευχόμενες να έχουν καλή τύχη στη ζωή τους.

Ένα όμορφο έθιμο το οποίο αναβίωσε, με τις γυναίκες του  του χωριού αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο να τονίζουν πως γίνεται μια προσπάθεια να κρατηθούν οι παραδόσεις και τα έθιμα για να διατηρηθεί η πολιτιστική μας ταυτότητα.

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.