Αναρριχητικό Κέντρο Χασίων ; Ερωτήματα – Αλήθειες και ψέματα

admin
admin
23 Νοεμβρίου 2015, 21:06

Κάποιοι , ως μη όφειλαν , διεκδικούν και θέλουν να έχουν άποψη για τα Χάσια  αλλά όχι οι Χασιώτες . Όμως οι μόνοι που οφείλουν και πρέπει να έχουν άποψη για το παρόν και το μέλλον των Χασίων  είναι αυτοί που μένουν στα  Χάσια , δηλαδή οι Χασιώτες  . Κανένας δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει και σε κανέναν δεν δίνουμε το δικαίωμα να μας υποδεικνύει αν και πως θα λειτουργήσουμε και τι θα διεκδικήσουμε . Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών δημιουργήθηκε για να συμβάλλει , μαζί με τους άλλους Χασιώτικους φορείς , στην ανάπτυξη και πρόοδο των Χασίων και σ΄ αυτόν τον στόχο επικεντρώνονται οι πρωτοβουλίες μας  .

Στα πλαίσια αυτά οι Χασιώτες διεκδικούν την ένταξη χρηματοδότηση της επικαιροποιημένης μελέτης του Δήμου όσον αφορά το Αναρριχητικό Κέντρο Γάβρου – Αγίου Δημητρίου ως μια πρώτη αναπτυξιακή δράση καθώς το σύμπλεγμα των βράχων που βρίσκεται μεταξύ Γάβρου – Αγίου Δημητρίου αποτελεί στην ουσία προέκταση  των ΜΕΤΕΩΡΩΝ  που  μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν  και να βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη των Χασίων , όσο και του τοπικού τουρισμού μέσω φιλοξενίας  δράσεων  εναλλακτικών  μορφών  .

Αυτόν  τον στόχο της Ομάδας Πρωτοβουλίας κάποιοι  που  αυτοαναγορεύτηκαν  ειδήμονες  φροντίζουν  να ενοχοποιήσουν  υποστηρίζοντας ότι έρχεται να υποβαθμίσει τον αναρριχητισμό στα ΜΕΤΕΩΡΑ , τον τοπικό τουρισμό , ότι η μελέτη πάσχει και πολλά άλλα . Για όλους αυτούς τους  ψιθύρους θα  θέλαμε  να θέσουμε  κάποιες απλές σκέψεις και  ερωτήματα  :

1 . Όπως είναι γνωστό ο αναρριχητισμός έχει αναχθεί σε μέγα θέμα διεκδικώντας να γίνει η περιοχή επίκεντρο του παγκόσμιου αναρριχητισμού . Αλήθεια  όμως , έχουμε στο Νομό μας επίσημο , με άδεια  και προδιαγραφές , αναρρηχητικό κέντρο ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ !!! Και τότε που τους καλούμε να έρθουν ; Σε ποιες υποδομές να φιλοξενηθούν ;

2.  Υπάρχει  παγκόσμιο ενδιαφέρον από αναρριχητές  για  την περιοχή μας ; Ναι , υπάρχει και μάλιστα μεγάλο και έχουμε μια περιοχή  (συστάδα βράχων Γάβρου – Αγίου Δημητρίου ) που μπορεί να τους υποδεχθεί και να ασκήσουν το χόμπυ τους αυτό  .

3. Μπορούμε (Δήμος , φορείς ) να οργανώσουμε αγώνες χωρίς επίσημο Αναρριχητικό κέντρο και υποδομές ; Όχι και είναι  γνωστό ότι χωρίς υποδομές δεν μπορείς να διεκδικήσεις   οργανωμένες δράσεις .

4. Έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο κέντρο στο Νομό μας ; Ναι έχουμε  , και  το έργο είναι ώριμο για ένταξη ( επικαιροποιημένη μελέτη δήμου) .

5.  Θα μπορούσε στο σύμπλεγμα των βράχων Γάβρου – Αγίου Δημητρίου  να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα αναρριχητικό κέντρο ; Βεβαίως . Αυτό αποδεικνύει  η μελέτη που συνέταξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έχει επικαιροποηθεί από τον δήμο και εμείς διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί , αλλά και οι ξένοι που μόνοι τους καταφθάνουν στην περιοχή και έχουν σημάνει   αναρριχητικές  διαδρομές (βλέπε γερμανοί αναρριχητές) .

6. Ένα αναρρηχιτικό κέντρο στα   Χάσια  είναι ανταγωνιστικό  στον αναρηχιτισμό στα Μετέωρα ; Όχι γιατί  τα Μετέωρα είναι μοναδικά , γίνονται αναρριχήσεις παρά του ότι  δεν αποτελούν αναρριχητικό πεδίο  κάτι που θα συνεχισθεί στις καθορισμένες  διαδρομές .

7. Θα είναι συμπληρωματικό ; Ασφαλώς  και θα  είναι  και οι πρώτοι που θα έπρεπε να το στηρίξουν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα αυτό  .

8. Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον , με το νομικό καθεστώς προστασίας των Μετεώρων  , να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να εγκριθεί μελέτη από το Κ.Α.Σ για Αναρριχητικό Κέντρο  στα Μετέωρα ;  Όχι  και  ενώ  το ξέρουν άπαντες αυτό  , είναι απορίας άξιο γιατί  πολεμούν την δημιουργία Αναρρηχιτικού Κέντρου Χασίων  !!!

9. Θα επηρεάσει θετικά τον τουρισμό της περιοχής η λειτουργία Κέντρου Αναρρίχησης Χασίων ; Αναμφίβολα  , καθώς τα βράχια στον Άγιο  Δημήτριο και στον Γάβρο  είναι προέκταση των ΜΕΤΕΩΡΩΝ καθώς και εδώ , υπάρχουν χώροι προσευχής και λατρείας  και πλούσιο οικοσύστημα , ιστορία , παράδοση που μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν .

10 . Θα βλάψει την Καλαμπάκα ; Όχι , δεδομένου ότι η περιοχή Χασίων δεν έχει υποδομές για να φιλοξενήσει επισκέπτες άλλωστε και η απόσταση είναι τόσο μικρή που δεν τίθεται θέμα  .

11. Θέλουμε  την   ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού ; Ναι και στα  Χάσια μπορούν να αναπτυχθούν και να είναι μοναδικές αρκεί να υπάρξουν πολιτικές που θα υπηρετήσουν αυτόν τον τομέα .

12 . Έχει η  περιοχή των Χασίων την δυνατότητα να οργανώνει εκδηλώσεις που να συνδέουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον , την ιστορία και παράδοση ; Ναι και το έχουν αποδείξει οι ζωντανοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι .

Το συμπέρασμα ; Ότι αν δεν διαφωνούν οι φορείς (ΔΗΜΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)  για το αναπτυξιακό αυτό έργο ας βοηθήσουν να ενταχθεί στο  νέο ΕΣΠΑ η σε κάποιο τομεακό πρόγραμμα . Το  χρωστούν στην πλέον ζωντανή παραγωγικά και κοινωνικά περιοχή . Στα Χάσια   και στους Χασιώτες !!!

 

Καλαμπάκα  23   Νοεμβρίου 2015

Για την Ομάδα Πρωτοβουλίας  Χασιωτών

Η Διοικούσα Επιτροπή

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .