Άγνοια του Δήμου Καλαμπάκας στα σενάρια δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο ¨Ζιώγα ¨Καλαμπάκας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
12 Φεβρουαρίου 2016, 13:00

Επανέρχονται το τελευταίο διάστημα τα σενάρια στην Καλαμπάκα και όχι μόνο , ότι σκέψεις της Κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί η περίπτωση η έκταση του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ( 560 περίπου στρέμματα να χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Τα σενάρια αυτά ενισχύονται και από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας . «Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες, που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να αποφευχθεί αυτό το γεγονός» ανέφερε ο κ. Δρίτσας και χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» τη δημιουργία των hot spots και των προαναχωρησιακών κέντρών. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους>> .

Το στρατόπεδο ¨Ζιώγα¨  βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρια της Καλαμπάκας και είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες  από την γειτονική Γιουγκοσλαβία, παρά τις τότε αντιδράσεις των τοπικών Αρχών και της κοινωνίας.

Ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που κατά καιρούς αρνήθηκε να το παραχωρήσει στον Δήμο Καλαμπάκας.

Τότες είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με την τοποθέτηση κοντέινερ , χώρους υγιεινής , ρευματοδότηση , ύδρευση κ.λ.π.  ( είχαν διατεθεί περί τα 50 εκατομμύρια δραχμές)  , αλλά τελικά Κοσοβάροι  δεν ήλθαν και ο χώρος έμεινε έρμαιο σε πλιάτσικο και λεηλασίες όπου  σήμερα δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίσει την κατάσταση , πλην ορισμένα μισογκρεμισμένα κτίσματα.

Τότε η τοπική κοινωνία ήταν αντίθετη με την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών καθότι θεωρούσε ότι σε μια άκρως Τουριστική περιοχή , κάτω από τα Μετέωρα δεν θα ήταν σωστό να λειτουργήσει ένα τέτοιο κέντρο.

Ο Αντιδήμαρχος κος Ράντος δήλωσε δημόσια ότι μέχρι τώρα από την κεντρική εξουσία δεν υπάρχει κάτι επίσημο και  δεν έχει έλθει κανένα Κυβερνητικό στέλεχος σε επαφή με τον Δήμο Καλαμπάκας . Ο κος Ράντος πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του στο γεγονός και δήλωσε πως ο Δήμος παρακολουθεί το θέμα και θα παρέμβει όπου και όταν χρειαστεί.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .