Άγια Μετέωρα : Στην πανήγυρη της Μονής Αγίου Νικολάου Μπάντοβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
5 Δεκεμβρίου 2015, 19:01

Στην χαράδρα που χωρίζει την Καλαμπάκα από το Καστράκι , στην τοποθεσία, η οποία λεγόταν Κοφίνια, μέσα σε δυσπρόσιτα σπήλαια σώζονται   από τον 14ο αιώνα τα γραφικά μονύδρια  του Αγίου Νικολάου Κοφινά  ή  Μπάντοβα  , του Αγίου Αντωνίου , το ιερό ασκητήριο του Οσίου Γρηγορίου, καθώς και ο ναός  του Γενεσίου της Θεοτόκου.

Είναι η πλέον ήσυχη και πιο ελκυστική γωνιά του πέτρινου δάσους της αγίας και σεπτής λιθοπόλεως  Μετεώρων , όπου αισθάνεται κανείς έντονα το άρωμα της ασκητικής βιωτής  αφανών οσίων πατέρων έξι και πλέον αιώνων πίσω στο ιστορικό βάθος . Πλάι από την τιτανόβραχη πέτρα της Αϊάς, νοτιοδυτικά προς το Καστράκι, υψώνεται ο βράχος του Μπάντοβα, ο οποίος στην βορεινή του πλευρά φιλοξενεί το ιερό σπηλαιώδες ασκητήριο του Αγίου Νικολάου σε υψόμετρο 370 μέτρων .

Δέος δυσθεώρητο συνέχει τον προσκυνητή  που ανηφορίζει  το μονοπάτι προς το μοναστήρι καθώς τόσο το τοπίο , όσο και οι αντίλαλοι από το ιστορικό βάθος της αγίας λιθοπόλεως που καθαγιάστηκε από τους οικιστές της που με τις προσευχές και τον αγώνα  τους , φτάνουν σαν ολόδροσο αεράκι . «Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια, Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.» , ακούς να μέσα από το βουητό του αγέρα καθώς περνά  ανάμεσα από τους  βράχους .

Η καμπάνα  του εσπερινού σήμανε και οι προσκυνητές ανηφορίζουν  ήδη προς την μονή με τον μοναδικό οικιστή  , τον προηγούμενο της Αγίας Τριάδος  , Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο να τους καλωσορίζει με την ατμόσφαιρα να πλημμυρίζει από τους  γλυκόλαλους ψαλμούς του ψαλτηρίου .

Η προσλαλιά του σεβαστού γέροντα προς τους φιλέορτους γεμάτη αγάπη και μηνύματα πνευματικά , τόσο για την πίστη μας , την Ορθοδοξία  , την πατρίδα , την προσωπική  μας μαρτυρίας ως έμπρακτη αγάπη προς τον Κύριό  μας , όσο και τον αγώνα για τα ιερά και τα όσια που κράτησαν επί αιώνες τώρα όρθια το γένος μας και την πίστη  μας .

Μια  πνευματική  απόδραση από την ανιαρή καθημερινότητα που μας συνέχει !!!

Λίγα λόγια για το μοναστήρι

Το μονύδριο του Αγίου Νικολάου είναι παλαιότατα ιδρυμένο, πιθανώς στα μέσα του 14ου αιώνα. Το παλαιό προσωνύμιο είναι του  Αγίου Νικολάου  Κοφινά.

Σε σωζόμενο σιγιλλιώδες γράμμα αδήλου επισκόπου Σταγών, του έτους 1387/8, για την κατοχή του κελλίου του επονομαζομένου  «Πέτρα», δηλούται ότι μαζί με τις άλλες εκκλησιαστικές και πολιτικές Αρχές των Σταγών παρευρισκόταν ο Νεόφυτος,  «πρώτος» της Σκήτης Σταγών, ο Μακάριος αρχιμανδρίτης της Σκήτης Σταγών (διάφορος από τον ιερομόναχο Μακάριο, ιδρυτή του σπηλαιώδους ναΐσκου  «παρά την θέσιν Πηγάδιον»  και κατόπιν αρχιμανδρίτη και  «πρώτο»  της Σκήτης Σταγών), καθώς και ένας εκπρόσωπος της μονής της επικεκλημένης των «Κοφινίων».

Με το γράμμα αυτό ο επίσκοπος αναγνωρίζει την κυριότητα των πατέρων του Αγίου Νικολάου Κοφινά στο μετοχιακό κελλίο (μονύδριο) του Αγίου Νικολάου της «Πέτρας, στην περιοχή της σκάλας, το οποίο «εξ οικείων πόνων και ιδρώτων και εξόδων έκτισαν» οι πατέρες του Αγίου Νικολάου του Κοφινά .

mpatoba 2015 (3) mpatoba 2015 (2) mpatoba 2015 (1) mpatoba 2015 (9) mpatoba 2015 (8) mpatoba 2015 (7) mpatoba 2015 (6) mpatoba 2015 (5) mpatoba 2015 (4) mpatoba 2015 (14) mpatoba 2015 (13) mpatoba 2015 (12) mpatoba 2015 (11) mpatoba 2015 (10) mpatoba 2015 (16) mpatoba 2015 (15) mpatoba 2015 (18)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .