Αφιέρωμα στον Άι΄ Γιώργη Μαντηλά Καστρακίου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
9 Απριλίου 2016, 12:56

Είναι η καλύτερη περίοδος που επέλεξε η εφημερίδα Καθημερινή να προβάλει την περιοχή Μετεώρων και Καστρακίου , αφού σε λίγες ημέρες φθάνει το Πάσχα και πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν αποφασίσει που θα το περάσουν.

Όσοι λοιπόν δουν το ρεπορτάζ και την ομορφιά που διαθέτει ο τόπος μας , σίγουρα δεν θα δυσκολευτούν  να αποφασίσουν.

<< Σε τόπους φτιαγμένους από πέτρα … Τα Μετέωρα αντιπροσωπεύουν την ακατέργαστη ομορφιά της Ελληνικής φύσης. Η μέν από ιδιοσυγκρασία , τα δε λόγω της μακραίωνης μοναστικής παράδοσης , από τελούν ιδανικό προορισμό για όσους Θέλουν να ζήσουν το Πάσχα αλλιώς … Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σήμερα, τα έξι ενεργά μοναστήρια των Μετεώρων ζουν την απόλυτη κατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι λιτοί Επιτάφιοι και οι τα­πεινές Αναστάσεις, χωρίς βαρελότα, υπογραμ­μίζουν το συναίσθημα δέους που γεννά, έτσι κι αλλιώς, το τοπίο, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε άλλη διάσταση. Ευκολότερη πρόσβαση έχει η γυναικεία Μονή Στεφάνου , ιδιαίτερη ατμό­σφαιρα θα βρείτε στα μεγαλειώδη Μοναστήρια Βαρλαάμ και Μεγάλου Μετεώρου, ενώ εκείνα του Αναπαυσά και της Αγίας Τριάδας είναι τα πιο ήσυχα, καθώς κατοικούνται από έναν μόνο ηγούμενο.

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε, πάντως, είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά, την Τρίτη του Πάσχα, κατά την οποία οι νέοι του χωριού Καστράκι αναρριχώνται στο βράχο έως τη σκήτη μεταφέ­ροντας στη ζώνη τους εκατοντάδες πολύχρωμα μαντήλια – τάματα των ντόπιων. Τα κρεμούν στο βράχο και κατεβάζουν εκείνα της προηγούμενης χρονιάς, που μοιράζονται ως φυλαχτό. Η πεζοπορία ανάμεσα στα βράχια είναι άλλη μια υπέροχη εμπειρία, όπως και η αναρρίχηση. Από τα πιο εύκολα και όμορφα μονοπάτια είναι εκεί­νο που οδηγεί από την Καλαμπάκα στην Ανία Τριάδα και εκείνο που συνδέει το Καστράκι με το Άγιο Πνεύμα >>.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .