Αφιέρωμα : Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων Καστανιάς

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
17 Μαΐου 2016, 08:14

Το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή  19-20 Μαίου πανηγυρίζει το Μοναστήρι  Αγίου Νικαλάου Σιαμάδων Καστανιάς  επί τη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόμου  Μύρων – Λυκίας  στον οποίο και είναι αφιερωμένο  το  καθολικό .

Η παρούσα αναφοράς μας  στο ιστορικό  αυτό Μοναστήρι  , ως ένα  από τα χαρακτηριστικότερα  δείγματα της Βυζαντινής  και μεταβυζαντινής  αρχιτεκτονικής  στην περιοχή , αποτελεί  ελάχιστη απόδοση  τιμής στον άγιο Νικόλαο  αλλά ταυτόχρονα και μια ομολογία απόδοσης των ευσήμων σε όλους εκείνους  , επώνυμους και ανώνυμους  , που με την συμβολή τους και τις προσπάθειές  τους κατάφεραν να αναστυλώσουν το καθολικό και στη συνέχεια να  το καταστήσουν κατοικήσιμο  , τόπο προσευχής  και λατρείας  ,  έχοντας  συνάμα την χαρά και την ικανοποίηση ο ηγούμενός  της , Αρχιμανδρίτης  Μακάριος  Ιακωβάκης  , να μας προσκαλεί στις ιερές ακολουθίες που θα τελεστούν : α) την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα (Ώρα 18:30 Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του  Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ )  β) Παρασκευή   πρωί (7:00  όρθρος και η θεία λειτουργία) .

Ιστορικά στοιχεία για το Μοναστήρι

Από το συγκρότημα του μοναστηριού σώθηκε μόνο το καθολικό που χρονολογείται , όπως μαρτυρεί  λιθανάγραφη επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό δυτικό τοίχο του ναού , στα 1807 . Το καθολικό είναι πέτρινο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα . Είναι σταυροειδής με τρία κλίτη που χωρίζονται με δύο σειρές κιόνων . Το μοναστήρι , σύμφωνα με παραδόσεις , κτίσθηκε αρχικά στην ίδια μεν περιοχή αλλά σε άλλη τοποθεσία σε ψηλότερο και βορειότερο χώρο .

Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί  ότι το Μοναστήρι χτίστηκε «ηγουμενεύοντος» Ιερομονάχου Γερμανού» . Ήταν ανδρικό Μοναστήρι και παρέμεινε ανδρικό μέχρι το 1931 που με την εφαρμογή των νόμων 4684 και του συμπληρωματικού αυτού 5141/15-7-1931 πολλές ιερές μονές που είχαν λιγότερους από έξι μοναχούς συγχωνεύτηκαν με άλλες της ιδίας Μητροπόλεως . Έτσι η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων έχοντας μικρότερο αριθμό μοναχών συγχωνεύτηκε αναγκαστικά με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων και μετατράπηκε σε μετόχι της παρά τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της περιοχής .

Τελευταίος Ηγούμενος διατέλεσε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σακκάς (1929-1931) που πριν ήταν ηγούμενος στην Μονή Σταγιάδων και κατόπιν (1934) έγινε ηγούμενος στην Μονή Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος  (Μεγάλο Μετέωρο) Μετεώρων . Το εσωτερικό του καθολικού είναι αγιογραφημένο  με αγιογραφίες  που εντυπωσιάζουν όπως εντυπωσιακός είναι και ο τρούλος του καθολικού που εσωτερικά είναι  κυκλικός και εξωτερικά οκτάπλευρος με ένα στενό ορθογώνιο παράθυρο σε κάθε πλευρά . Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τέμπλο που όπως μαρτυρεί ανάγλυφη επιγραφή είναι έργο του μάστορα Δημήτρη από το Μέτσοβο το έτος 1815 επί αρχιερατείας επισκόπου  Σταγών Γαβριήλ .

Σε διάφορα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των ετών 1900- 1931 η Μονή εμφανίζεται με τα εξής μετόχια : Παναγία Χρυσίνου Κλεινοβού , Άγιοι Απόστολοι Κλεινοβού , Ασώματοι  Ταξιάρχες Περλιάγκου (σημερινή Γλυκομηλιά)  ,Γέννηση Θεοτόκου Λυμποχόβου Κουτσούφλιανης (σημερινή Παναγία) ,  Άγιος Αθανάσιος Μεγαλόφου Γκουντοβάσδας (σημερινή Καλομοίρα) , Παναγία Καστανιάς  που ο παλαιός Ναός Αντικαταστάθηκε με νέο που φέρει το όνομα της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής .

Η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων  ήταν πολύ καλά οργανωμένη καθώς αποδεικνύει το πρωτόκολλο του 1906 στο οποίο καταγράφονται ιερά σκεύη και όλα τα άλλα αντικείμενα του μοναστηριού ταξινομημένα ένα – ένα με κάθε λεπτομέρεια και τάξη .

Το Μοναστήρι  σήμερα

Όπως  είπαμε  η μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων , όπως αποδεικνύουν ιστορικά στοιχεία και έγγραφα , έπαιξε σημαντικό  ρόλο στην ευρύτερη περιοχή   ποτίζοντας  το δέντρο  της πίστης  και της Ελληνικής ταυτότητας  και συνείδησης και σίγουρα  θα είχε μεταβληθεί σε σωρό ερειπίων αν δεν εκδηλώνονταν  ενδιαφέρον και παρέμβαση του Μητροπολίτη  μας  κ.κ. Σεραφείμ  , τη συνδρομή της Εφορίας Αρχαιοτήτων και της διευθύντριας αυτής – Αρχαιολόγου Κρυσταλίας Μαντζανά  που συνέταξαν μελέτη αποκατάστασης  του καθολικού ,  το οποίο και αποκαταστάθηκε πλήρως , να  κτισθεί  νέο συγκρότημα  με κελιά και βοηθητικούς χώρους και στην συνέχεια να εγκατασταθεί εκεί  ο αρχιμανδρίτης Μακάριος Ιακωβάκης  ως ηγούμενος  ο οποίος , με την ταπεινότητα  και  εργατικότητα που τον διακρίνει , να αναδείξει την ιστορική αυτή Μονή σε  κέντρο προσευχής , λατρείας και πνευματικού ανεφοδιασμού  συμβάλλοντας   σε μια γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης του σωτηριολογικού λόγου της Εκκλησίας που κάτω από τις σημερινές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η εποχή και η κρίση στην Ελλάδα , αποτελεί τον μόνο δρόμο ατομικής και συλλογικής μεταμόρφωσης  .

Το μοναστήρι τούτο δω συνεχίσει την ιστορία και παράδοση  και , συν Θεό και ανθρώπων που εγκαταβιούν , να αποτελεί  έναν ακόμη  πνευματικό λειμώνα σφυρηλατώντας  την γνήσια Ελληνική ταυτότητα , ιστορία και παράδοση . Στοιχεία που η εποχή της τεχνοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης επιχειρούν να εξοστρακίσουν και αλλοιώσουν .

Ευχόμαστε ολόθερμα όπως ο  Άγιος Νικόλαος δώσει την δύναμη στον οικιστή Αρχιμ. Μακάριο και στους φίλους της Μονής  να συνεχίσουν το πολυσήμαντο  έργο τους !!

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .