326 εκ. Ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Δήμων

admin
admin
19 Ιουλίου 2016, 21:14

Ως θετικό βήμα για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, την απόφαση της Κυβέρνησης να διαθέσει 326 εκατομμύρια Ευρώ για το σχετικό σκοπό.Ο κ. Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισήμανε ότι, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία μεταξύ άλλων συμβάλει και στην εισροή ρευστού στην αγορά.

Επισημαίνεται ότι, η εξέλιξη αυτή είναι προϊόν συστηματικής διεκδίκησης από πλευράς ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να θέσει το θέμα θέσπισης αντίστοιχης ρύθμισης, που αφορά οφειλές των δήμων προς τις τράπεζες, ενώ ζήτησε να εξεταστεί και το ζήτημα «νέας γενιάς παρακρατηθέντων», τα οποία οφείλονται στην Αυτοδιοίκηση από το 2009 μέχρι και σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. Ευρώ.

«Η ΚΕΔΕ έχει δώσει μάχη για την επίτευξη της απόδοσης των παρακρατηθέντων, οι συνάδελφοι δήμαρχοι οφείλουν το επόμενο διάστημα να επισπεύσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να καταφέρουν άμεσα να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση των οφειλών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στις «καλές προθέσεις» του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. και της πολιτικής του ηγεσίας, τόνισε ότι, «αναμένει με ενδιαφέρον αυτές οι καλές προθέσεις να αποτυπωθούν και στο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., με την υιοθέτηση των προτάσεων της ΚΕΔΕ».

O Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, δεσμεύτηκε ότι, στο επόμενο διάστημα θα διατεθεί το ποσό των 90 εκατ. Ευρώ για συντήρηση σχολικών κτιρίων και ενώ θα υπάρξει έγκριση αποπληρωμής μέρους της ΣΑΤΑ για το 2016.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι με την εκταμίευση των 7,5 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), εξασφαλίστηκε μεταξύ άλλων και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων ύψους 326 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας  ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ξεκίνησε μια συστηματική και τεκμηριωμένη συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έπειτα από πάρα πολύ καλή και ουσιαστική προσπάθεια, ήρθε ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Υπογράμμισε δε, ότι η έναρξη της διαδικασίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην οικονομία, στην τοπική οικονομία κάθε περιοχής  και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς.

Ο κ. Μπαλάφας επεσήμανε ότι «τα χρήματα τα οποία σήμερα διατίθενται για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς τρίτους, αλλά και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για να καλύψουν αντίστοιχες ίδιες ανάγκες τους, είναι χρήματα που έχουν να κάνουν με ότι επιτεύχθηκε την προηγούμενη χρονιά ένα πλεόνασμα 0,7%,  παρά τη συμφωνία για 0,2% πλεόνασμα και παρά την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για έλλειμμα 0,2%».

Ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι «από τα ληξιπρόθεσμα των 326 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών βέβαια και το Γενικό Λογιστήριο, το 80% να το δώσει την πρώτη χρονιά, την τρέχουσα χρονιά, να είναι δηλαδή εμπροσθοβαρείς οι υποχρεώσεις οι οποίες λύνουμε και τακτοποιούμε τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Να σημειωθεί ότι, ως ληξιπρόθεσμο χρέος χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 30.04.2016.

Οι λεπτομέρειες και η όλη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί από τους δήμους περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί.

Πληροφορίες

Για τη διευκόλυνση των δήμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ διαθέτει συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές, που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τυχών ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν στους δικαιούχους, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τις προϋποθέσεις επιχορήγησης και τη διαδικασία υποβολής αιτήματος επιχορήγησης, στους Κώστα Τρυποσκούφη (213136 4009), Μαρία Χιώτη (213136 4810), Μάρα Γαρίου (213136 4816) και Σελήνη Γιουρούκη (213 136 4806), για θέματα προϋπολογισμού στις Ευθυμία Μαμούρη (213136 4818) και Γεωργία Παπανικολοπούλου (213136 4801) και για θέματα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις Δήμητρα Μπιτούνη (213136 4704), Μαρία Τζατζιμάκη (213136 4702) και Αγγελική Τσιλοφύτη (2131364708).

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε, εκτός από τον Υπουργό Π. Κουρουμπλή και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο Υφυπουργός Γ. Μπαλάφας, ο γ.γ. Κ. Πουλάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.

epoli.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .