199 χρόνια λεύτεροι, 199 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
24 Μαρτίου 2020, 08:13

Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

«Μου ξανάρχονται ένα

ένα χρόνια δοξασμένα

να τάνε το 21 ν΄αρθει μια στιγμή.

Να περνάω καβαλάρης στο πλατύ το αλώνι

και με τον Κολοκοτρώνη ν΄άπινα κρασί.

Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα

και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά

και να κρατάω τις νύχτες με τ΄άστρα

μια ομορφούλα αγκαλιά.

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα

να τάνε το 21 ν΄αρθει μια βραδιά.

Πρώτος τον χορό να σέρνω

στου Μοριά τις στράτες

και ξωπίσω μου Μανιάτες

και οι ψαριανοί

κι΄ όταν λαβωμένος γέρνω

κάτω από τους μπαξέδες

να με ραίνουν.».

Οι στίχοι του παραπάνω τραγουδιού της Σώτιας Τσώτου , σε μουσική του Στ. Κουγιουμτζή που απέδωσαν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ,αποτελεί την ποιητική άποψη για την Εθνική μας παλιγγενεσία , την οποία , ειρήσθω εν παρόδω ,ξεκίνησαν κάποιοι ανυπότακτοι στην Τουρκική σκλαβιά ,φτωχοί Έλληνες της εποχής και  συμπυκνώνει την συλλογική μας συνείδηση που θα πρέπει να καθορίζει τις συμπεριφορές και λειτουργίες μας δεδομένου ότι είναι και λειτουργεί ως παρακαταθήκη .

Επιβάλλεται να προσπαθήσουμε, ως πολίτες αλλά και ως κοινωνία , να αποκωδικοποιήσουμε τα ουσιαστικά, τα βαθύτερα μηνύματα της επετείου της ελληνικής παλιγγενεσίας, αυτά που πρέπει να έχουμε ως πυξίδα στον εθνικό μας βίο.

Η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας αποτελεί μια μεγάλη εθνική και θρησκευτική γιορτή για τον ελληνισμό όπου γης , μια γιορτή που —σύμφωνα με τα καθιερωμένα— συνοδεύεται από εκδηλώσεις ενίσχυσης του εθνικού φρονήματος και της εθνικής υπερηφάνειας με την εμβάθυνση στα ιστορικά γεγονότα .

Πέραν όμως των εν λόγω εκδηλώσεων, που έχουν ασφαλώς τη δική τους σημασία και τη δική τους χρησιμότητα, το σημαντικότερο  είναι το να προσπαθήσουμε, ως έλληνες να αποκωδικοποιήσουμε τα ουσιαστικά, τα βαθύτερα μηνύματα της επετείου της ελληνικής παλιγγενεσίας, αυτά που θα έπρεπε πάντα να έχουμε ως πυξίδα στον εθνικό μας βίο.

Το πρώτο —και ουσιωδέστερο όλων— μήνυμα είναι η ανάγκη αρραγούς εθνικής ενότητας σε ζητήματα που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας . Σε αυτό το πεδίο δε χωρούν αντιπαλότητες , δεν έχει θέση το «εμείς» και το «αυτοί», δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται λόγος για «υπερπατριώτες» και «εθνικούς μειοδότες», «εθνικόφρονες» και «προσκυνημένους». Ο εθνικός διχασμός, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 όσο και σε μεταγενέστερες φάσεις της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, είχε ολέθρια αποτελέσματα και οδήγησε σε εθνικές τραγωδίες. Αυτό ας μην τον ξεχνάμε ποτέ.

Ένα δεύτερο μήνυμα που εκπέμπει η εθνική επέτειος είναι εκείνο που αφορά το πραγματικό εύρος και την πραγματική ισχύ της Ελλάδας και του ελληνισμού. Ο  ελληνισμός της διασποράς προσέφερε ως γνωστόν τα μέγιστα και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αίσια έκβαση του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και σήμερα, ύστερα από δύο αιώνες, μια «δεύτερη Ελλάδα» βρίσκεται εκτός των πραγματικών ορίων του ελληνικού κράτους, στις χώρες της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, της Βορείου Ηπείρου.

Μια τρίτη παράμετρος της εθνικής επετείου σχετίζεται με την αναγκαιότητα της πνευματικής και συνακόλουθα ηθικής αναγέννησης των σημερινών Ελλήνων και  Ελληνίδων. Ο αγώνας της ανεξαρτησίας δε θα είχε καν αρχίσει, εάν δεν είχε προηγηθεί το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, εάν δε φώτιζαν τον υπόδουλο ελληνισμό προσωπικότητες όπως ο Ρήγας Φεραίος ο Κοσμάς ο Αιτωλός , ο δικός μας Παπα- Θύμιος Βλαχάβας , ο Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός , ο Γρηγόρης Λιακατάς και πολλοί άλλοι .

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος δε θα υπήρχε, εάν οι πρόγονοί μας δεν συ με την ελληνική αρχαιότητα, με τηρούσαν τις αξίες και  παραδόσεις του έθνους τις οποίες , δυστυχώς , προσπαθούμε παντοιοτρόπως σήμερα να εξοβελίσουμε χαρακτηρίζοντάς τες ως συντηρητισμό , οπισθοδρόμηση  και φασισμό .

Σημείο καμπής για τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους αποτέλεσε, πέραν πάσης αμφιβολίας, η ναυμαχία του Ναβαρίνου, σε μια στιγμή κατά την οποία ο επαναστατικός αγώνας των Ελλήνων έπνεε τα λοίσθια. Εξάλλου, δεν πρέπει να υποτιμάται η πολύτιμη συνδρομή του ξένου παράγοντα σε διπλωματικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της επαναστατικής περιόδου, κι αυτό ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τα συμφέροντα των δυνάμεων που ενεπλάκησαν τότε στο ελληνικό ζήτημα.

Όλα αυτά οφείλουμε να τα μελετούμε και να αποτελούν πηγή έμπνευσης για την συνέχεια του Ελληνισμού στον νέο κόσμο που έχει ανατείλει και μας θέλει πολίτες του κόσμου – καταναλωτές και όχι Έλληνες .

Η Εθνική Παλιγγενεσία είναι το πηγάδι άρδευσης όλων αυτών των αξιών που αποτελούν θώρακα στο να παραμείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι .

Πηγή: in.gr

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .