¨Κτηνίατρος ¨ , μια αδόκιμη λέξη

admin
admin
17 Ιουλίου 2017, 08:36

Η θέση του κτηνιάτρου στην κοινωνία είναι σημαντική .Κτηνίατρος είναι ο επιστήμονας που φροντίζει την υγεία των ζώων και έμμεσα την υγεία των ανθρώπων αφού τους προστατεύει από ζωανθρωπονόσους, νοσήματα δηλαδή που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και τους εξασφαλίζει υγιεινή διατροφή μέσω της διαδικασίας του ελέγχου των τροφίμων του.

Διάγοντας την σταδιοδρομία μου σαν ιδιώτης κτηνίατρος, αυτό που με ενοχλούσε και με στεναχωρούσε πάντα και εξακολουθεί να με στενοχωρεί  ακόμα και τώρα είναι  η λέξη ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ σαν ορισμός της ιδιότητας μου. Θεωρώ πως η λέξη είναι αδόκιμη και αδικεί και όλο τον κλάδο, δηλαδή όλους όσους είναι εντεταλμένοι από τίς σπουδές τους και τις γνώσεις των να διαφυλάττουν την υγεία ανθρώπων και ζώων.

Ερμηνεύοντας την λέξη ετυμολογικά, κτηνίατρος σημαίνει ιατρός των κτηνών. Και τι σημαίνει κτήνος; Η λέξη κτήνος δεν υφίσταται σαν ιδιότητα, είναι χαρακτηρισμός ενστίκτων και συμπεριφορών. Θεωρώ λοιπόν πως από χρόνια έπρεπε να είχε γίνει μια ριζική τομή στο θέμα αυτό και η λέξη κτηνίατρος να είχε αντικατασταθεί με το ΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ. Καθώς και η κτηνιατρική σχολή να λέγεται αντί για κτηνιατρική σχολή, ΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ.

Οι λέξεις κτηνίατρος- κτηνιατρική μας παραπέμπουν στα χρόνια πού τα  μεγάλα κυρίως οικόσιτα ζώα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τότε κυρίως στις γεωργικές τους εργασίες τα λέγανε καματερά η κτήνη, άρα και αυτός που φρόντιζε την υγεία τους κτηνίατρος.

Στην πανίδα κτήνος ονομάζουμε κάποιο ζώο για να τονίσουμε μια αφύσικη συμπεριφορά του και τα κατά πολύ περισσότερο της φύσης του άγρια ένστικτα, όπως στην καθομιλουμένη κάποιον που είναι ήσυχος τον αποκαλούμε αρνί, και κάποιον  άγριο, βίαιο και με αφύσικη συμπεριφορά τον αποκαλούμε κτήνος πάντα όμως απευθυνόμενοι σε ένστικτα και συμπεριφορές. Απλά σκεπτόμενος  λοιπόν κάποιος βγάζει αβίαστα το συμπέρασμα πως οι όροι κτηνίατρος και κτηνιατρική είναι τελείως αδόκιμοι.

Επιβάλλεται λοιπόν έστω και τώρα η συγκεκριμένη διόρθωση από την πολιτεία στο θέμα της ονοματολογίας για την σωστή απόδοση της ιδιότητας στο κτηνίατρος με το ιατρός ζώων και το κτηνιατρική με το  ιατρική ζώων χωρίς έτσι να βρίζουμε και τα ζώα.

Αυτή είναι μόνο μια δική μου άποψη που επιδέχεται κάθε τεκμηριωμένη αμφισβήτηση.

 

Γιώργος Νταβάρας

Κτηνίατρος

  • kalampakas

    Γιατρέ, μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά εσείς, οι Ιατροί Ζώων, έχετε παραμείνει ακόμη ΑΝΘΡΩΠΟΙ, αψηφώντας το χρήμα, ενώ πολλοί συνάδελφοί σας, Ιατροί Ανθρώπων, έχουν χάσει το νόημα του λειτουργήματος που επιτελούν… Συνεχίστε, μαζί με την κόρη σας και να είστε σίγουρος ότι στις καρδιές των ανθρώπων δεν μετράνε οι τίτλοι, αλλά οι πράξεις σας…

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .