¨Η όψη του θανάτου στο φως των πατέρων της Εκκλησίας¨ – Δοκίμιο στην ορθόδοξη πνευματικότητα από τον πρωτοπρεσβύτερο και Δρα π. Θεόδωρο Παπανικολάου

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
23 Νοεμβρίου 2016, 08:38

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του π.Θεόδωρο Παπανικολάου Το βιβλίο μου ,γραμμένο στα  γαλλικά ,έχει μεταφραστεί στα ρουμάνικα  και κυκλοφορεί τόσο στη Ρουμανία  όσο και στη Μολνταβία ( και σύντομα στα Ελληνικά ) . Πρόκειται για ένα δοκίμιο από έναν Ιερωμένο που ζει και διακονεί 45 χρόνια στο Μπορντώ Γαλλίας , αλλά δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο του ( την Σαρακήνα Καλαμπάκας ).

Στο κείμενο πού μας έστειλε ο π. Θεόδωρος αναφέρει : << Ζώντας  στη φιλόξενη χώρα της Γαλλίας πέραν των 45 ετών ,παρατήρησα μια έλλειψη στο φάσμα των άλλων αδελφών  χριστιανών  στο πεδίο  του θανάτου.Προκαλεί μια ανεξήγητη φοβία ,ίσως ορμούμενη  από την δυτική  ευρωπαική αποχριστιανοποίηση ,από τη δόση του καρτεσιακού φιλοσοφικού  πνεύματος που θέτει τον άνθρωπο  στο επίπεδο  της αθανασίας ,σαν κινητή και ρυθμιστή της πάσης φύσης  μοντέλου της μελλοντικής ζωής.

Κι όμως  η γέννηση  φέρνει  αργά ή γρήγορα  το θάνατο  και η Ορθοδοξία  μπασμένη  στο φώς  της πατρολογίας ,δύναται  και δίνει  διασαφηνίσεις  στη ζωή μετά από το θάνατο.

Θάνατος κι ανάσταση ,ειναι δύο στοιχεία  αλληλένδετα , το ένα  σκέπτεται το άλλο .Είναι καρδιά  της χριστιανικής πίστης .Δύο λέξεις  σύμμαχες ,παράδοξες ,θα λέγαμε αντινομικές .

Ωστόσο  αυτό που εδώ σε τούτο τον εφήμερο κόσμο δεν είναι καταληπτό ,εξελλισσεται σαν περιορισμός  της ευφυίας  ,σαν απορία  του λογικού.Πράγματι . στον υπερβολικό  υλισμό  που θεωρεί  το θάνατο  σαν τελικό σημείο της ζωής ,αντιτίθεται  η χριστιανική  πίστη  και η έκφραση  της ,πηγαίνοντας  έως  την εμπειρία  μέσα  στην Ορθόδοξη εκκλησία ,δια μέσου μιας παράδοσης  της Διαθ΄ηκης ,λειτουργίας ,ασκητισμού και πνευματικότητας  που αυτά φυσάνε  ένα αέρα ελπίδας .Ο θανατος  είναι ένα πέρασμα  που οδηγεί  στην ανάσταση.Αυτο είναι   και η έννοια  της λέξης Πάσχα ,αναφορά  στο πέρασμα  της Ερυθράς  θάλασσας  των Εβραίων  που εγκταταλείπουν την Αίγυπτο.Στο θεολογικό πλάνο ,η αλλαγή  αντιμετωπιζόμενη   από το πέρασμα  του θανάτου στη ζωή ,με την ανάσταση ,δεν είναι μόνο το άνοιγμα  σε μια νεα πραγματικότητα ,αλλά πρόκειται  πριν απ όλα  μιας μεταμόρφωσης  ριζικής  της ολοκληρωτικής ανθρωπότητας  σ ένα δεσμό  δεμένο  με το Θεό. Ο Χριστός  δεν ήρθε  να καταργήσει  το θάνατο ,αλλά  να νικήσει  τα γεγονότα  του θανάτου ,προχωρώντας  σ ένα προορισμό  νέο  για την ανθρωπότητα ,μια νέα κλήση  τόσο πάραδοξη  όσο  και η ανάσταση που φαινεται  σαν μια υιοθέτηση  θεική. Η ορθόδοξη εικονογραφία  είναι εντελώς συνειδητή  σε αυτή  τη διπλή  τάση  κάθετη ,ανοδική και καθοδική .Όντως , οι παραστάσεις  της ανάστασης  του Κυρίου  δείχνουν  ένα Χριστό  που ανεβάζει  τα γεγονότα ,σύροντας βίαια  μαζί

Του  τον Αδάμ και την Εύα.Παράδοξα , η γραφή  πάνω στην  εικόνα  αναφέρει την κάθοδο στον Άδη.

Θεωρώ  ότι έγινε άσκηση  μιας μεγάλης  διαφάνιας ,και προτείνω  μια σκεψη  πολύ τωρεινή ,πάνω στη θέση του θανάτου  στις σημερινές κοινωνίες.Πράγματι ,τη στιγμή  που η εικόνα  γίνεται   το  στήριγμα  της επικοινωνίας ,η θέα  του θανάτου  είναι πιο συχνά  δεμένη  σε μια  σκηνοθεσία ,έκφραση βίας  ενός κόσμου  που του λείπει  τα  σημα

δια ενός προσδιορισμού .Ωστόσο , στο θάνατο  του Χριστού ,ο θάνατος  σφυριλατείται  σαν πρόσωπο ,αυτού του αναστηθέντα Χριστού  και δίδει  το πλησίασμα  πιο υποφερτό.Είναι η εικόνα  μιας νέας αρχής. Βεβαίως , οι συμφορές  και οι πόνοι  συνδεδεμένοι  στο θάνατο  γίνονται   πραγματικοί.Η απουσία  του πλησίου  μας  μυστικίζει   με θλίψη  κι αρμόζει να το αναγνωρίσουμε και να το δεχτούμε.Γιατι όπως το δηλώνει ο ίδιος ο Χριστός  στο Ευαγγέλιο  κατα Ιωάννη ,θα παρακαλέσω τον πατέρα  και θα σας στείλει ένα άλλο  Παράκλητο,για να είναι παντοτινά μαζί σας , το πνεύμα της αληθείαςΙω. 14,16 17.

 

Προσκαλώ όλους αυτούς  που θα θελήσουν  να διαβάσουν  το ταπεινό μου βιβλίο ,να εγκύψουν  βαθειά  ούτως ώστε  να  ανακαλύψουν  ένα συλλογισμό ζωντανό, σε ένα ουσιαστικό σημείο  της πίστης μας ,ο θάνατος και η ανάσταση >>.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .